Harmonogram otwarcia gastronomii

Piotr Jankowski        26 września 2015        2 komentarze

Witaj w piękny, wczesnojesienny, sobotni poranek;)

Przyznam Ci, że przepadam za obecną porą roku. Nie zraża mnie nawet gdy za oknem tłucze deszcz, jest chłodno, a każdy haust świeżego powietrza wprowadza mnie w nostalgię. To przecież doskonała pora roku, aby zastanowić się nad swoimi planami i przyszłością. To także okres, kiedy sezon gastronomiczny dla wielu z Was dobiega końca. Oczywiście restauratorzy nie zapadają w zimowy sen. Wielu świetnie radzi sobie również w tym okresie. Przy czym nie da się ukryć, że prawdziwy boom branża przeżywa w okresie wiosenno-letnim, zaś w tej drugiej połowie roku obroty nieco słabną.

Mając swój lokal możesz więc zastanowić się nad tym, co zmienić, aby przynosił większe zyski. Masz czas, aby postawić sobie pytania: jakie wprowadzić rozwiązania marketingowe? Jakie promocje? Czy następny sezon wymaga zmiany oferty?

Jeśli z kolei dopiero planujesz start i nie masz jeszcze swojego lokalu bądź pomysłu na biznes to na pewno na spokojnie możesz zacząć o tym myśleć.

harmonogram

Pomoże Ci w tym harmonogram otwarcia. Zacznij najpierw od pomysłu. Rozważ wszystkie za i przeciw, zbadaj rynek. Przygotuj biznes plan, poczytaj książki związane z prowadzeniem gastronomii. Poszukaj lokalu bądź zdobądź projekt i zacznij produkcję roweru gastronomicznego. Rozejrzyj się za food truckiem, zapoznaj z ofertą franczyzodawców.

Następnie zastanów się nad wyborem formy prowadzonej działalności. Najpopularniejsze to jednoosobowe działalności gospodarcze i spółki cywilne, które jednak przy małym koszcie założenia nie pozwalają dobrze zabezpieczyć się przed odpowiedzialnością za zobowiązania. Może warto więc pomyśleć nad spółką z o.o.? Jeśli trudno Ci ocenić, jakie rozwiązanie będzie dla Ciebie optymalne, zobacz w czym mogę Ci pomóc.

Równolegle możesz zapoznać się z ofertą dostawców, wyposażenia lokalu, rozwiązań informatycznych.

Kompleksowo sporządzony harmonogram oraz określenie dat granicznych do podjęcia określonych czynności pozwoli Ci oszczędzić czas i stres, który niewątpliwie obecny jest na każdym etapie prowadzenia biznesu i to bez względu na branżę.

Dobre rozpoczęcie działalności na początek sezonu musi być dobrze przygotowane. Warto więc zacząć wcześniej.

Pozdrawiam!

{ 2 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Agnieszka 26 stycznia, 2017 o 14:01

Artykuł w treści o niczym…. lepiej nie pisać takich artykułów w ogóle niż lać wodę..

Odpowiedz

Piotr Jankowski 26 stycznia, 2017 o 16:34

Szanowna Pani Agnieszko, z uwagi na ówczesną porę roku zamysł był taki, aby wskazać, że jest to odpowiedni moment na zastanowienie się nad planem działania. Proszę wybaczyć, ale nie każdy wpis musi zawierać bogatą treść merytoryczną.;) Przyznam jednocześnie, że tytuł można zmienić. Mam przy tym nadzieję, że inne wpisy mogły być choć trochę Pani przydatne przy prowadzonej restauracji, a jeśli nie to ubolewam i zachęcam do poszukiwania pomocnych treści w innym miejscu. Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis:

Następny wpis: