Większość z Was ma w swojej ofercie potrawy, w których jednym ze składników jest ser feta. Można go przecież stosować powszechnie w pizzeriach, kebabach, czy w potrawach typu sałatka grecka. Możesz być tego nieświadomy, ale ser feta jako składnik potrawy może opisywać wyłącznie konkretny wyrób. Przekonał się o tym ostatnio jeden z przedsiębiorców, którego reprezentowałem przed Wojewódzkim Inspektorem Inspekcji Handlowej. Inspektorzy tej instytucji przeprowadzili kontrolę w lokalu i stwierdzili, że przedsiębiorca wprowadza do obrotu zafałszowane partie potraw. Dlaczego?
Wiesz już, że w gastronomii wymaga się podawana składników potrawy. Ser feta jest częstym składnikiem, który widnieje w karcie menu. Trzeba jednak pamiętać, że oznaczenie składnika potrawy jako ser „feta” rezerwuje się wyłącznie dla serów, które spełniają określone wymagania. Otóż ser ten musi pochodzić od konkretnych owiec i kóz, hodowanych w określonych regionach Grecji. W zakresie produkcji natomiast Grecy zachowują tradycyjne receptury.
Powyższe wynika stąd, że tamtejsi hodowcy doprowadzili do tego, że „feta” jest tzw. chronioną nazwą pochodzenia. Podobnie, jak u nas oscypek.
Oznacza to, że przykładowo popularny ser sałatkowo-kanapkowy, który można zakupić w znanym dyskoncie, fetą nie jest. A przyznajcie się, kto nie używał tego sera i nie opisywał go jako ser feta?
W sprawie, którą prowadziłem fakt, że ser feta jako składnik potrawy był podany nieprawidłowo nie był kwestionowany. Jednakże z racji tego, że WIIH wymierzył nietypowo srogą karę pieniężną (z reguły to jest 1000 zł, czyli minimum, a tutaj było kilkukrotnie więcej), przedsiębiorca podjął próbę jej zmniejszenia, która okazała się skuteczna. Trzeba tu podkreślić, że maksymalna kara za zafałszowanie produktu wprowadzanego do obrotu wynosi 10% przychodu za ostatni rok rozliczeniowy.
Pozdrawiam!
______________________________
W przypadku chęci skorzystania z pomocy prawnej, zapraszam do kontaktu. Mailowo: jankowskikontakt@gmail.com. Umówimy się na poradę, rozważymy istniejące opcje i spróbujemy wypracować odpowiednie rozwiązanie.
{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }