Działalność w branży gastronomicznej ma to do siebie, że sprzedaż alkoholu jest jej nieodłącznym elementem. Obecny jest w przydrożnym pubie, dyskotece czy w eleganckiej restauracji i hotelu. Z kolei ogródek gastronomiczny z racji spożywanych trunków zwany jest najczęściej ogródkiem piwnym. Wynika stąd, że jedynie biznes ukierunkowany na propagowanie zdrowej żywności bądź fast food może poradzić sobie bez serwowania napojów z procentem. Dlatego, aby lokal cieszył się powodzeniem powinieneś postarać się o zezwolenie na sprzedaż alkoholu.
Jak uzyskać zezwolenie na alkohol?
Musisz rozpocząć przede wszystkim od znalezienia na stronach internetowych (biuletynie informacji publicznej) uchwały rady gminy na terenie której chcesz rozpocząć działalność. Uchwała będzie dotyczyła liczby punktów sprzedaży napojów zawierających powyżej 4,5% alkoholu (za wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, jak również w miejscu sprzedaży oraz ustalenia zasad usytuowania na terenie gminy takich miejsc. Jej wydanie przewiduje przepis art. 12 ust. 1 i 2 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi z dnia 26 października 1982 r (Dz.U.2012.1356.tj.).
W związku z powyższym musisz wiedzieć, że w każdym mieście kwestia uzyskania zezwolenia może być uregulowana nieco inaczej. Warto więc do takiej uchwały dotrzeć i ją przeanalizować, gdyż może się okazać, że uchwała przewiduje szereg dodatkowych obostrzeń typu określenie odległości od budynków użyteczności publicznej. Przy czym zasady te powinny być jasne i precyzyjne, w przeciwnym razie i w razie braku zezwolenia będziesz miał duże pole do popisu na etapie instancji odwoławczych.
Poza tym uchwała może przewidywać konieczność zdobycia dodatkowych dokumentów poza ustawowo wymaganymi.
Przykładowo w Olsztynie, może zostać wydanych 200 zezwoleń na sprzedaż alkoholu zawierającego powyżej 4,5% (za wyjątkiem piwa) w miejscu spożycia oraz 295 zezwoleń na sprzedaż wspomnianego alkoholu poza miejscem spożycia. Na marginesie dodam, że w chwili obecnej pula tych drugich, na dzień 12.VIII.2015 r. została wyczerpana;) Limity nie dotyczą jednak punktów, gdzie sprzedawany będzie alkohol do 4,5% oraz piwo.
Jakie formalności musisz spełnić, aby uzyskać zezwolenie na alkohol?
1. Wniosek
Musisz w nim określić, jakie zezwolenie jest Ci potrzebne – np. tylko piwo (kat. A), czy też mocniejsze trunki, w tym drinki (kat. B i C). Wystarczy, że we wzorze wniosku, prawdopodobnie dostępnym na stronie każdego Urzędu Miasta, zaznaczysz krzyżykiem właściwy punkt. Następnie musisz wpisać swoje dane, właściwe numery z rejestrów, PKD oraz adres punktu sprzedaży i składowania napojów alkoholowych (art. 18 ust. 5 w/w ustawy).
2. Załączniki do wniosku
Do wniosku wymaga się załączenia kilku dokumentów, takich jak:
- dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do lokalu (umowa najmu, akt własności),
- zgoda właściciela (użytkownika, zarządcy lub administratora budynku), jeśli punkt sprzedaży będzie zlokalizowany w budynku mieszkalnym wielorodzinnym – co może stanowić największy problem,
- decyzja właściwego Sanepidu o zatwierdzeniu lokalu.
3. Opłata
Konieczna jest również uprzednia opłata za wydanie zezwolenia, która wynosi:
- 525 zł na sprzedaż napojów zawierających do 4,5% alkoholu oraz piwa,
- 525 zł na sprzedaż napojów zawierających powyżej 4,5% do 18% alkoholu (z wyjątkiem piwa),
- 2.100 zł na sprzedaż napojów zawierających powyżej 18% alkoholu.
Po upływie do miesiąca czasu możesz cieszyć się sprzedażą alkoholu we własnym przedsięwzięciu. Musisz też wiedzieć, że zezwolenie wiąże się z szeregiem obowiązków, między innymi koniecznością umieszczenia informacji o szkodliwości spożywania alkoholu.
Pamiętaj, że w przypadku, gdy nie uda się uzyskać zezwolenia zawsze możesz się odwołać do instancji wyższego rzędu, o czym zostaniesz poinformowany w pouczeniu. W razie gdybyś miał kłopot z uzyskaniem zezwolenia, wyjątkowo długo oczekiwał na wydanie decyzji albo nie miał siły na sporządzenie wniosku, zawsze możesz zgłosić się do firmy cateringowej, która w czasie zamkniętej imprezy zorganizuje Ci alkohol.
Aha, żebyś nie zniechęcał się tym, że o powodzeniu Twojego biznesu może decydować urzędnik z gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych, czy inny z Urzędu Miasta i tylko dobre posmarowanie (penalizowane art. 229 kodeksu karnego) spowoduje sukces. Wprawdzie marginalne zachowania mogą mieć miejsce to jednak spełnienie wymagań ustawowych oraz dostępna liczba zezwoleń sprawią, że zezwolenie zostanie wydane.
Po przebytych trudach nie spoczywaj na laurach. Istnieje bowiem szereg okoliczności, których zaistnienie może spowodować, że uzyskane zezwolenie na sprzedaż alkoholu organ może Ci cofnąć.
Orzeźwiająco przy tym upale – pozdrawiam!
{ 24 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }
Troszkę głupie pytanie ale potrzebuje aby ktos rozwiał moje watpliwosci: aby móc sprzedawać alkohol w lokalu i ‚na wynos’ potrzebuje 2-óch odrębnych zezwoleń czyli podwojna opłata np. 525 zł x 2, tak ? Czy jednak 525 zł za 2 zezwolenia ?
Rozwiewam watpliwosci: dwa wnioski,dwie decyzje – dwie oplaty. Niestety. A pytanie wcale nie glupie.;) Pozdrawiam
Mam pytanie urząd gminy w powiecie słupeckim przedłuża mi wydanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu czy jeśli moja narzeczona posiada lokal w powiecie Gnieźnieńskim ma stosowną decyzję odnośnie możliwości sprzedaży napojów alkoholowych w tym lokalu i rozwinie działalność o usługi cateringowe z wydaniem stosownego zezwolenia na alkohol w trakcie organizacji imprez będzie ono obowiązywało też na powiat słupecki czy tylko na powiat gnieźnieński? Sprawa dla mnie bardzo ważna z góry dziękuje o odpowiedź.
Witam serdecznie, w mojej ocenie miejsce wydania zezwolenia nie ma znaczenia.
http://wyborcza.pl/1,76842,13391033,Darmowe_piwo_do_golonki__Luka_w_prawie_pozwala_sprzedawac.html
czy jest np zgodnie z tym artykułem z prawem sprzedaż np. Pepsi za 10 zł i gratis do tego Piwo czy 50ml wódki cczy musiałoby to być danie np. zapiekanka lub przykładowo kupując cokolwiek za 10 zł otrzymujesz piwo lub 50 ml wódki gratis?
Nie jest zgodna z prawem. Podawanie alkoholu też jest karalne. Nie tylko jego sprzedaż.
Witam serdecznie
W następnym roku zamierzamy otworzyc ogródek przed Hotelem w którym pracuje , jeżeli mamy koncesje na sprzedaż alkoholu jako Hotel i bedzie pozwolenie na otwarcie ogródka od miasta to czy musimy wykupic osobną koncesje na ogródek i dlaczego?
Witam serdecznie Pani Sylwio,
jeśli hotel ma zezwolenie na sprzedaż alkoholu do spożycia na miejscu i może ustawić ogródek, który będzie zlokalizowany przy hotelu to dodatkowe zezwolenie na alkohol (specjalnie dla ogródka) nie będzie potrzebne.
Pozdrawiam!
A ja mam pytanie z trochę innej beczki – jak wygląda sprawa z toaletą dla Gości lokalu w kontekście uzyskania zezwolenia na sprzedaż alkoholu? Słyszałam, że w miejscu, w którym jest sprzedawany alkohol, powinny znajdować się osobne toalety dla kobiet i mężczyzn. Z kolei znam wiele miejsc, w których sprzedawane jest piwo oraz wino i dostępna jest tylko jedna wspólna toaleta. Więc jak to jest naprawdę? Gdzie mogę znaleźć informacje na ten temat? 🙂 Pozdrawiam
Witam Panią serdecznie, w tej kwestii nie ma ustalonych ustawowo reguł. Sytuacje są bardzo różne. Zależy to od wielu czynników. Najlepszym/najprostszym/najtańszym sposobem, ażeby mieć w tej kwestii pewność jest kontakt z wydającym zezwolenie – Urzędem. Pozdrawiam
Witam.
Mam pytanie odnośnie lokali sezonowych, a mianowicie biznes rozpoczynamy 15 czerwca do 15 września. Chcemy zdobyć koncesje na sprzedaż piwa, umowe z dzierzawca terenu juz posiadamy chcielibyśmy złożyć wniosek o koncesje lecz nie jestesmy w stanie zdobyć decyzji sanepidu ponieważ obiekt będzie stał tak jak w umowie czyli 15 czerwca. Czy można składać papiery o koncesje bez odpowiedniej decyzji sanepidu i donieść ją np w czerwcu?
Pozdrawiam
Witam, w mojej ocenie brak decyzji z Sanepidu to brak formalny wniosku o wydanie koncesji, czego efektem będzie krótko pisząć decyzja odmowna odnośnie zezwolenia na sprzedaż. Pozdrawiam
Witam…przez kilka lat miałam zezwolenie na sprzedaż piwa w lokalu gastronomicznym ..koncesja skończyła mi się w tym roku i wspolnota ,która wcześniej wydawała pozytywną zgode,w tym roku powiedziała stanowczo NIE…,bo NIE !! (bez zadnego wyjaśnienia)..i moje ptanie, czy moge uzyskac na swoją firme pozwolenie na sprzedaż alkoholu(piwa) w działalności cateringowej? czy musze zakładac odrębną firme z innym adresem działalności?
Pozdrawiam
Witam, można w tym przypadku uzyskać takie zezwolenie na swoją firmę. Pozdrawiam
…czyli do uzyskania pozwoleniana na alkohol w działalności cateringowej,nie potrzebuje zgody Wspolnoty?,dobrze zrozumiałam?
Pozdrawiam
Dobrze Pani zrozumiała. Pozdrawiam
A jeżeli chcę serwować lampkę szampana w swoim salonie SPA, to jak się sprawa ma? Dla kobiet alkohol słabszy, a dla panów whisky, to potrzebuję dwa zezwolenia, czy tylko na mocniejszy alkohol i słabszy też mogę serwować?
I czy jest jakieś rozporządzenie odnośnie wymagań lokalowych sanepidu, które mówi jakie warunki muszą być spełnione żeby taki alkohol podawać/sprzedawać?
Dwa zezwolenia. Nie ma takiego rozporządzenia. Sanepid według własnego uznania to ocenia mając za podstawę pewne „okólniki” bądź nieprecyzyjne określenia z innych rozporządzeń dotyczących warunków sprzedaży żywności. Np. Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady Z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
Witam,
niedługo otwarcie Hali Gwardii w Warszawie, w której znajdować się będzie 20 małych punktów gastronomicznych i targ. Według wytycznych Najemcy czyli firmy CBR Events lokal musi być otwarty w piątki i soboty w godzinach od 11:00 do 01:00 w nocy, a w niedzielę do 23:00. Czyli tylko 3 dni. Moje pytanie brzmi, jakie pozwolenie na sprzedaż alkoholu będzie tu potrzebne. Dodam, że w tej samej spółce posiadamy restaurację która ma koncesje na sprzedaż wszystkich napojów alkoholowych. Czy koncesja tzw. cateringowa będzie tu odpowiednia? Czy trzeba będzie się ubiegać co tydzień o dwudniową koncesję?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Witam, zdecydowanie najlepiej wybrać się z tym pytaniem do Ratusza. Niemniej jednak w tej sytuacji należy to ocenić pod kątem kosztów. Za koncesję pełną i cateringową koszt jest taki sam – nie ma więc różnicy, a mojej ocenie rozwiązanie modelowe i nie powodujące komplikacji to koncesja pełna – o niej w pytaniu w ogóle nie ma mowy, a nie widzę ku temu przeciwwskazań. Chyba, że jakieś są? Za dwudniowe (przy założeniu 4 weekendów) koszt jest o połowę niższy (za jedno 1/12 opłaty rocznej koncesji pełnej), ale po pierwsze dużo tu papierologii i po drugie – Ratusz może to zakwestionować. Pozdrawiam!
A ja mam pytanie również z innej beczki…
Jakie aspekty prawne i formalne musi zawierać karta menu, aby była poprawnie przygotowana. I nie chodzi mi o jedzenie 🙂
Przede wszystkim musi zawierać informację o alergenach, którą szeroko opisuję w innych wpisach na blogu. Pozdrawiam
Mam
Pytanie czy w ogródku można sprzedawać alkohol skoro nie mam toalety czy dostanę koncesje i zgodę od sanepidu
Witam, to zależy od tego, gdzie konkretnie usytuowany jest ogródek. Na pewno jest to możliwe, ale to też zależy od miejscowych organów. Toaleta nie jest wymogiem ustawowym do uzyskania zezwolenia na alkohol. Pozdrawiam