Zasady dotyczące sprzedaży alkoholu – zmiany w prawie

Piotr Jankowski        05 marca 2018        Komentarze (0)

9 marca 2018 r. zmianom ulegną pewne zasady dotyczące sprzedaży alkoholu. Dotknie to także biznes gastronomiczny, bo pojawią się nieistniejące dotąd utrudnienia w zakresie uzyskania zezwolenia na sprzedaż alkoholu. Ogranicza się też w znacznym stopniu zakres zezwolenia cateringowego, które często było furtką dla przedsiębiorców, którym cofnięto zezwolenie na sprzedaż.

Zacznę od tego, że zmiany dotyczą sprzedaży alkoholu w lokalu na bazie „zezwolenia cateringowego„. Każdy w tej branży doskonale wie, że cofnięcie zezwolenia na sprzedaż alkoholu w danym lokalu dla danego przedsiębiorcy mogło być w pewien sposób zastępowane przez zezwolenie cateringowe.

Obecnie będzie to o wiele trudniejsze z uwagi na zmianę definicji takiego zezwolenia. Podczas, gdy do tej pory zezwolenie cateringowe mogło być uzyskane przez przedsiębiorcę zajmującego się tzw. „organizacją przyjęć” – co daje duże pole do popisu interpretacyjnego, tak obecnie będzie to działalność polegająca na „dostarczaniu żywności na imprezy zamknięte organizowane w czasie i miejscu wyznaczonym przez klienta, w oparciu o zawartą z nim umowę„. Czyli już tzw. zamknięte imprezy urodzinowe lokalu tracą na znaczeniu.

Nie wykluczam, że przy odpowiedniej determinacji i na taką sytuację rzutki przedsiębiorca znajdzie wyjście. Niemniej obecnie będzie to o wiele bardziej karkołomne, bo po pierwsze musi być zewnętrzny klient, z którym trzeba mieć umowę, a po drugie działalność musi polegać na dostarczaniu żywności.

Ponadto, do zmian należy zaliczyć wprowadzenie limitów w zakresie wydawanych zezwoleń na sprzedaż piwa. Do tej pory limity dotyczyły tylko zezwolenia B i C. I ta zmiana może mieć znaczny wpływ na przedsiębiorców gastronomicznych, bo jeśli w danym mieście jest limit 400 zezwoleń, a Twój lokal będzie 401 to zezwolenia możesz nie uzyskać. Nawet na browarek. Myślę jednak, że w zakresie piwa te limity nie będę doskwierały. Czas pokaże. Wprowadzono również kryterium, jakim organ wydający zezwolenie miałby się kierować przy ilości wniosków przekraczającej limit zezwoleń, czyli odległość od najbliższego, już istniejącego punktu sprzedaży alkoholu, zaś w dalszej kolejności ilość punktów należących do danego właściciela.

Co więcej? W wyniku wchodzącej w życie nowelizacji Rada Gminy może ustalić czas otwierania i zamykania lokali, które sprzedają alkohol na wynos. Gastronomowie mogą odetchnąć z ulgą, bo w pierwszej wersji ustawy, opisana możliwość dotyczyła także sprzedaży alkoholu na miejscu, co mogłoby mocno odbić się na restauracjach i lokalach rozrywkowych. Okazuje się więc, że możliwość reglamentowania godzin otwarcia lokali gastronomicznych przez Gminę dalej pozostaje dyskusyjne.

Dotychczasowe uchwały Rady Gminy są ważne przez 6 miesięcy, czyli do 9 września 2018 r. Samorząd terytorialny powinien tę kwestię mieć na uwadze, bo po wskazanej dacie, dotychczasowe uchwały przestaną obowiązywać.

Gdybyś z kolei chciał prowadzić sprzedaż na imprezach masowych to musisz wyposażyć się w zezwolenie jednorazowe. Plus tego taki, że mniej wymogów należy spełnić, aby je uzyskać. Ważne jest dwa dni.

Na marginesie dla przedsiębiorcy i na piedestale dla koneserów spożywania trunków pod chmurką – kolosalnej zmianie ulegnie przepis, który zakazuje spożycia alkoholu w miejscach publicznych, bo do tej pory miejsca publiczne były sprecyzowane jako ulice, place i parki. Obecnie zaś, będą to po prostu miejsca publiczne.;) I dopiero zapisy uchwały samorządowej mogą wprowadzić możliwość spożywania w konkretnym miejscu.

Pozdrawiam!

{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis:

Następny wpis: