Wprawdzie poradnik dotyczący otwarcia restauracji opublikowałem przy okazji inauguracyjnego wpisu, lecz tematyka jest na tyle obszerna i opiera się na niuansach, przeto z pewnością będę do niej wracał.
Przeglądając gastronomiczne fora internetowe i otrzymując zapytania często pojawia się pytanie, czy w przypadku przejęcia nowego lokalu bądź też zakupu używanego food trucku konieczna jest wizyta w Sanepidzie.
Otóż odpowiedź brzmi: TAK. Wizyta w Sanepidzie jest konieczna z kilku względów.
- Poznasz Inspektorów z właściwej miejscowo Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, którzy z reguły są przyjaznymi ludźmi, także równie przyjaźnie staraj się z nimi kontaktować i wykazuj chęć współpracy. Co nie oznacza współpracy na gruncie korupcyjnym – to może spotkać się z przykrymi konsekwencjami.
- Jednocześnie, w razie strachu przed organem kontroli, przełamiesz swoje bariery.
- Dowiesz się odnośnie wszystkich niezbędnych formalności, jakie musisz wdrożyć. One różnią się w zależności od zakresu czynności, jakie zamierzasz podjąć w nabytym lokalu. Niemniej jednak formalności zawsze są, stąd wizyta jest konieczna.
- Będziesz spał spokojnie mając informacje z pierwszej ręki.;)
Jeżeli zakres czynności nie ulegnie zmianie potrzebny będzie wniosek o zmianę danych, lecz jeśli Twój pomysł na prowadzenie knajpy różni się od poprzednika nawet w nieznacznej części, konieczny może być wniosek o zatwierdzenie zakładu.
Podobnie jest z zezwoleniem (koncesją) na alkohol. Nowy właściciel – nowe zezwolenie.
Pozdrawiam!
{ 4 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }
Jak długo czeka się na wniosek o zatwierdzenie lokalu? I jaki jest koszt jego wydania? Jedną z opcji może być prekształcenie restauracji prowadzonej w formie jdg w spółkę zoo i potem sprzedaż udziałów w spółce. Ale pytanie czy koszt takiej operacji nie przewyższy kosztu uzyskania nowego zatwierdzenia.
Decyzja w kwestii zatwierdzenia lokalu to czas rzędu 14 dni, a może i szybciej, kiedy wniosek składamy dopinając wszystko na ostatni guzik – mając wcześniej choćby uzgodniony projekt technologiczny. Kwestia zmiany danych też jest dość szybka. Wszystko w terminach administracyjnych (wezwania do braków też). Natomiast koszt samego wniosku jest nijaki, bo nie podlega opłacie. Myślę, że zaproponowane rozwiązanie w tym wypadku mogłoby doprowadzić do nadtwórczego zamętu, a i tak nie obyłoby się bez kontaktu z Sanepidem. Na pewno jednak przekształcenie w spółkę z o.o. jest jedną z opcji, która z wielu przyczyn może być interesująca;) Dzięki za komentarz.
Witaj,
Mam dla Ciebie wydaje mi się ciekawe następujące pytanie. Otóż, czy przedsiębiorca zgłoszony od 2012r. w CEDiG, który wybudował lokal gastronomiczny i uzyskał pozwolenie na użytkowanie z PINB z XI 2013r., a decyzje zatwierdzającą PPIS w V.2014r. będzie musiał uiścić od tego lokalu za rok 2014 podatek od nieruchomości wg stawek właściwych dla nieruchomości będących w posiadaniu przedsiębiorcy, czy wg niższych stawek, bo lokal wpisany został do rejestru dopiero w V.2014r.. a w tym czasie ogłaszał się na portalach społecznościowych i nie tylko…?
Pozdrawiam
marcin
Witaj Marcinie!
temat faktycznie jest ciekawy, choć biorąc pod uwagę profiskalne orzecznictwo administracyjne, w tym stanowiska organów podatkowych, stawka będzie zapewne liczona od 2014 w wysokości określonej dla budynków związanych z prowadzeniem działalności. Znaczenie może mieć też treść decyzji o pozwoleniu na użytkowanie i zakreślona kategoria obiektu oraz dane widniejące w ewidencji gruntów i budynków. Ustawa o podatkach lokalnych jest raczej jasna w tym względzie. Dla przykładu, w odniesieniu do budynków, gdzie prowadzona jest wyłącznie działalność sezonowa też nie będzie miał znaczenia fakt, że przez pewien okres w danym roku działalność nie jest prowadzona i budynek stoi niewykorzystany. Zachęcam jednak do próby odwołania, czy wniesienia ewentualnej skargi do WSA. Zawsze jakieś szanse są, aby stawka była niższa czy liczona chociażby od czerwca 2014 r.
Pozdrawiam!