Stawka podatku VAT w gastronomii w dalszym ciągu stanowi problem dla przedsiębiorców. Trudno się temu dziwić jeśli do pewnego momentu organy podatkowe były w swoich interpretacjach dość jednolite. Nie znam restauratora, który z wypiekami na twarzy śledziłby zmiany w podatkach. Chyba, że na moim blogu.;) Dokumentem, który wywrócił system do góry nogami była interpretacja ogólna Ministerstwa Finansów z czerwca 2016, o której pisałem w zeszłym roku.
Tym razem, w komunikacie z czerwca 2017 r., Ministerstwo ponownie przypomina restauratorom, jaka powinna być wysokość stawki podatku VAT.
Przyjąć należy, że zasadnicza stawka podatku VAT w gastronomii to 8%.
Stawka 5%, która stosowana była do tej pory przy daniach sprzedawanych na wynos pozostaje stawką nieaktualną, którą można zastosować jedynie do dań gotowych – zamrożonych, pakowanych próżniowo, etykietowanych i przeznaczonych do sprzedaży.
Jeśli więc sprzedajesz hamburgera na wynos – prawidłową stawką jest 8%.
{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }