Informacja o alergenach – ciąg dalszy

Piotr Jankowski        21 sierpnia 2015        4 komentarze

W poprzednim wpisie o alergenach wskazałem Ci, że od niedawna zachodzi konieczność zamieszczania o nich informacji. Zauważyłem jednak, że część osób nie do końca zdaje sobie sprawę, czym są alergeny (w jakich są składnikach) i jakie dokładnie informacje należy zamieścić w karcie menu.

To co musisz wiedzieć to fakt, że wystarczy abyś wskazał np. w formie tabeli na końcu karty (zawierającej skrótowe nazwy pisane poniżej dużymi literami), jakie substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcje nietolerancji występują w konkretnym daniu.

I tak oto:

  1. Informacja o alergenachGLUTEN – Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
  8. ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. SELER i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.
    (1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Powyższe wynika z niniejszego rozporządzenia.

A o tym, w jaki sposób możesz informować o istniejących w daniach alergenach przeczytasz w tym miejscu.

Pozdrawiam!

{ 4 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Dorota 5 grudnia, 2016 o 10:03

Gdzie znajdę konkretną informację o alergenach występujących w wędlinach, aby je prawidłowo oznaczyć

Odpowiedz

Piotr Jankowski 5 grudnia, 2016 o 10:34

Pani Doroto, u producenta?;)

Odpowiedz

Julia 22 kwietnia, 2020 o 11:43

Dzień dobry, a ja chciałam się dowiedzieć co oznaczają ‚produkty pochodne’, czy da się rozwinąć tę nazwę(co się pod nią kryje dokładnie na przykładach), czy są to po prostu produkty wytworzone na bazie danego alergenu ?

Odpowiedz

Piotr Jankowski 25 kwietnia, 2020 o 10:06

Dzień dobry. Co do zasady są to produkty wytworzone na bazie danego alergenu. Np. pochodną soi może być lecytyna. Inaczej jest to składnik lub substancja pomocnicza w przetwórstwie pochodząca od pojedynczej substancji lub produktu alergennego. Pozdrawiam

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis:

Następny wpis: