Informacja o alergenach – ciąg dalszy

Piotr Jankowski        21 sierpnia 2015        Komentarze (2)

W poprzednim wpisie o alergenach wskazałem Ci, że od niedawna zachodzi konieczność zamieszczania o nich informacji. Zauważyłem jednak, że część osób nie do końca zdaje sobie sprawę, czym są alergeny (w jakich są składnikach) i jakie dokładnie informacje należy zamieścić w karcie menu.

To co musisz wiedzieć to fakt, że wystarczy abyś wskazał np. w formie tabeli na końcu karty (zawierającej skrótowe nazwy pisane poniżej dużymi literami), jakie substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcje nietolerancji występują w konkretnym daniu.

I tak oto:

  1. Informacja o alergenachGLUTEN – Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
  8. ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. SELER i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.
    (1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Powyższe wynika z niniejszego rozporządzenia.

A o tym, w jaki sposób możesz informować o istniejących w daniach alergenach przeczytasz w tym miejscu.

Pozdrawiam!

{ 2 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Dorota Grudzień 5, 2016 o 10:03

Gdzie znajdę konkretną informację o alergenach występujących w wędlinach, aby je prawidłowo oznaczyć

Odpowiedz

Piotr Jankowski Grudzień 5, 2016 o 10:34

Pani Doroto, u producenta?;)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis:

Następny wpis: